Yuzu recept: Losos s KOTSAM Yuzu – svěží a voňavá specialita

Marinovaný losos v sójovo‑yuzu omáčce v elegantní misce; na filetu plátek yuzu a zelený lístek, lesklá omáčka podtrhuje spojení sójové chuti a citrusové svěžesti KOTSAM Yuzu

Losos s KOTSAM Yuzu – svěží a voňavá specialita 🍋🐟

Proč se yuzu a losos tak skvěle doplňují?

Losos je výrazná, tučnější ryba, ale citrusová svěžest yuzu jeho chuť krásně zjemní a potlačí rybí aroma. Sladkokyselá chuť KOTSAM Yuzu se zase perfektně snoubí se slaností sójové omáčky. Výsledek? Jemný, osvěžující a zároveň plný chutí.

Kromě toho je losos bohatý na omega-3 mastné kyseliny, vitamín D, B12 a bílkoviny, zatímco yuzu dodá dávku vitamínu C, kyseliny citronové a antioxidantů.


🥣 Ingredience (na 2 porce)

  • • cca 300 g čerstvého lososa na sashimi (může být i mražený, předem rozmrazený a osušený)
  • 100 ml sójové omáčky
  • 50 ml vody
  • 3 lžíce KOTSAM Yuzu omáčky (dle chuti)
  • 2 lžíce bílého vína (volitelné)
  • 1 lžíce citronové šťávy (nebo trochu jemného octa)
  • 1 lžička mletého česneku
  • 2–3 plátky čerstvého zázvoru
  • 5–6 kuliček celého pepře

Volitelné pro servírování:
sezamová semínka, plátky čerstvé papriky nebo cibule, rýže, mořské řasy, napůl uvařená vejce


👩‍🍳 Postup

  1. 1. Příprava lososa
    Lososa nakrájejte na kousky silné asi 0,5–1 cm a široké cca 4–5 cm – tak akorát na jedno sousto. Papírovou utěrkou je osušte, aby na povrchu nebyla vlhkost.
  2. 2. Příprava omáčky
    Do menšího hrnce dejte sójovou omáčku, vodu, bílé víno, KOTSAM Yuzu, plátky zázvoru a celé kuličky pepře. Přiveďte na středním plameni k varu, poté vypněte a vmíchejte citronovou šťávu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak uložte do lednice, aby byla omáčka zcela vychlazená.
  3. 3. Nakládání
    Kousky lososa vložte do čisté skleněné nádoby a zalijte vychlazenou omáčkou. Uzavřete víko a nechte v lednici odležet 6–12 hodin. (Delší doba = výraznější chuť, ale i větší slanost.)
  4. 4. Servírování
    Lososa vyjměte, posypte sezamem, čerstvou paprikou nebo cibulí a podávejte:
    • • na rýži jako misku „Yuzu losos donburi“
    • • na listovém salátu jako svěží salát
    • • na plátcích bagety jako bruschettu

🧊 Tipy pro skladování

  • • Marinovaného lososa spotřebujte ideálně do 2 dnů.
  • • Zbylou omáčku z marinády můžete použít k tofu, vajíčkům nebo jako základ do polévky.

🥤 Chcete více skvělých receptů s yuzu?

Navštivte náš blog na Kotsam.cz a objevte nové tipy a recepty, jak si tuto ovocnou ingredienci naplno vychutnat.

Užijte si svěží dny s yuzu naplno! 🍵☀️

Dobrou chuť! 😊